Kila navíc jsou často problém, který vadí především ženám, ať už vzhledově, tak často i zdravotně. Zhubnout nebývá jednoduché, zahrnuje to mnoho faktorů, které je potřeba kombinovat, a taky je důležité si uvědomit, že každé tělo je odlišné. Nestresujte se, pokud na vaši kamarádku zabere něco, co vy zkoušíte týdny a bez výsledků.

Proč začít s chůzí?

Říká se, že jakýkoliv pohyb je tisíckrát lepší než žádný. Běh je poměrně náročný sport, zatímco chůze je přirozená, snadnější a můžete chodit nejen na procházky do přírody, ale vyrazit také do práce pěšky místo autem. Chůze je vhodná pro každého bez ohledu na věk nebo zdravotní stav, ideální je tedy i pro ženy, které jsou těsně po porodu.

Zatímco chodit můžete venku nebo na běžícím páse ve fitness centru, ne pro každého je tato alternativa vhodná. U lidí, kteří mají nadváhu a chtějí začít se svým tělem něco dělat, dávají přednost soukromí.

chůze a hubnutí

Naučit se musí správně dýchat, vybrat funkční oblečení, které bude odvádět pot a najít si vlastní motivaci. Alternativou tedy bývá pás na běhání. Pořizovací ceny běžeckých pásů už nejsou tak vysoké jako dřív, takže si můžete vybrat přesně dle vašich možností.

Správný postoj při chůzi

Hubnutí chůzí je dost populární a přináší hned několik benefitů pro tělo, jestliže jej provádíte správně. Chůze a hubnutí může jít ruku v ruce, souvisí s tím také správné držení těla.

  • Hlava vzpřímeně – v dětství každý slyšel větu, ať kouká na cestu, v tu chvíli jistě vidíte děti, jak hledají těsně u nožiček nějaké broučky, kamínky nebo cokoli, ihned poté nastane pláč, když dítě zakopne. Je důležité mít hlavu vzpřímeně, sledovat cestu před sebou a nekoukat do telefonu.
  • Ramena uvolněná – pro správnou chůzi je důležité uvolnit ramena. Když budou volně, můžete plynule zapojit i ruce. Nemáchejte s nimi okolo hlavy ani různě do výšky, stačí přirozený pohyb do maximální výše břicha, kdy chůzi pomůžete, a stále držíte stabilitu. Střed těla by měl být zpevněný. U běžeckého pásu máte sice rukojeť, kde se můžete kdykoli přidržet, nedržte ji celou dobu.
  • Dech – správné dýchaní je také velice důležité. Stejně jako procítit, tak i prodýchat byste měli všechny části těla.
  • Postoj nohou – začínejte od paty a postupně pokládejte chodidlo až ke špičkám. Proč? Pokud začnete našlapovat nejprve na špičky, při každém kroku se zastavíte na patách a musíte znovu začínat.

Délka kroku se odvíjí převážně od vaší výšky, pokud tedy půjdete s někým, kdo je o dvě hlavy vyšší, je jasné, že pro něj budou delší kroky přirozenější. Tempo nastavte tak, abyste po půl kilometru nebyli unavení, ale dokážete si představit, že tímto tempem zvládnete ujít 10 kilometrů. Nejdůležitější pro chůzi je také správná obuv, to platí i pro běžecký pás.

běžecký pás v bytě

Výhody běžeckého pásu

Chůze na běžícím pásu má jednu z největších předností, nezastaví vás žádné počasí. Během chůze si můžete snadněji kontrolovat počet nachozených kilometrů a spálených kalorií. Nastavit si také můžete sklon běžeckého pásu, čímž si chůzi ztížíte. Změnit můžete také rychlost chůze, a přitom u toho zvládnete oblíbený seriál.

Nevýhody běžeckého pásu

Pro úplné začátečníky bývá často problém se na páse udržet, obzvláště pokud je šířka pásu malá. V takovém případě hodně lidí kouká na nohy, čímž si rozbije správný postoj těla. Začátečník si také může špatně nastavit rychlost. Častou komplikací bývá, že doma se většina lidí zapomene rozcvičit a následně po chůzi protáhnout.

Za jak dlouho zhubnu na páse?

Správně obléknout, rozcvičit a hurá na pás. Pro začátek je důležité najít si pravidelnost, vhodnější jsou tréninky, které jsou v jednotlivý čas, ať už ráno nebo večer. Chodit byste měli pravidelně alespoň 4x týdně a to minimálně 30 minut, abyste začali spalovat. Chůze nemusí být jen na hubnutí, vytvoříte si také fyzičku, naučíte se správně dýchat, držet tělo a rozproudit svůj organismus.

chůze na páse hubnutí

Lehký trénink pro začátečníky

Jistě většina zná tzv. indiánský běh, při kterém se střídá rychlejší a pomalejší běh, v tomto případě se střídá rychlejší a pomalejší chůze.

  • 10 minut chůze na rozproudění krve
  • 2 minuty rychlejší chůze (zvýšení tepové frekvence)
  • 3 minuty pomalejší chůze
  • 2 minuty rychlejší chůze
  • 3 minuty pomalejší chůze
  • 2 minuty zvýšit sklon pásu
  • 3 minuty pomalejší chůze
  • 2 minuty zvýšit sklon pásu
  • 3 minuty pomalejší chůze

Na závěr tréninku se protáhněte.

Na spalování je nutné zvýšit rychlost, měli byste smysluplně a bez zadýchání odpovědět na otázku, ale v žádném případě zpívat svoje oblíbené písničky. Trénink můžete různě měnit, důležité je nepřeceňovat své síly, myslet musíte i na své zdraví. Jestliže si nastavíte vysoký sklon pásu, může se často stát, že budete mít problémy s rovnováhou.