Posilování a obecně cvičení je naprostým základem pro zdravý životní styl každého z nás. V dnešní době pak máme k dispozici obrovské množství nejrůznějšího cvičebního náčiní pro každý vkus, ale i pro posilování určitých partií.

Trendy a technologie se neustále vyvíjejí, proto na trh přicházejí stále i nové pomůcky. Vyzkoušeli jste třeba cvičení s odporovou gumou?

cvičení s odporovou gumou

Pokud ne, tak vězte, že může být zajímavým zpestřením tréninku, ale otevře vám i nové možnosti a především cviky, které ještě neznáte. Vítejte u článku, kde se právě na tento druh cvičení zaměříme. Pojďme na to.

Proč odporové gumy

Posilovací či odporové gumy jsou v poslední době doslova trendem a není to náhodou. Odborníci se shodují, že jsou ideální pomůckou pro budování síly a svalové hmoty. Už proto, že jsou velice lehké, ale zároveň pevné, umožňují vašim svalům při manipulaci s nimi, aby se napínaly a tím pádem rostly.

Z toho důvodu jsou ostatně vhodné pro naprosté začátečníky, ale i ty, kteří již mají s posilováním či fitness nějaké zkušenosti. Výhodou je, že mohou zcela nahradit činky, tudíž jsou naprosto perfektní pro domácí použití. Navíc, jejich pořizovací cena není nikterak závratná.

Jak vybrat posilovací gumu?

A jak vybrat tu nejvhodnější posilovací gumu? Jako u takřka všeho jiného, i v tomto sortimentu existuje několik alternativ, ze kterých si můžete vybrat. Povětšinou se pak setkáte s gumami vyrobenými z latexu, které se obepínají kolem zápěstí, kotníků, či stehen, nicméně k dispozici jsou i gumy, které se hodí pro další druhy cvičení. Jaké jsou tedy alternativy?

Gumy s držadly

Tyto gumy se perfektně hodí na všechny cviky, k nimž se obyčejně používají činky. To znamená třeba bicepsové zkracovačky, či tlaky na ramena.

Kotníkové odporové gumy

Tento typ je navržen tak, aby se dal obtočit kolem kotníku a poté zvyšoval odpor při cvičení nohou. Typicky jsou to pak různé cviky, kdy se zvedají nohy, popřípadě pro úkroky a tak podobně.

Silové odporové gumy

Ty poznáte vcelku jednoduše, jelikož jsou dlouhé. Z toho důvodu jsou pak víceméně univerzální pro každý typ tréninku, kde se pracuje s vlastní vahou. To mohou být třeba přítahy. Je však nutné je za něco uchytit.

posilovací gumy lifefit

Terapeutické gumy

Terapeutické gumy jsou vhodné pro důkladné protažení celého těla, nebo také najdou uplatnění při tréninku pohyblivosti, či koordinace. Ostatně, mají o něco menší odpor, než dosud uvedené typy.

Jak cvičit s posilovací gumou?

Posilovací gumy mají vícero různých využití. Můžete je používat izolovaně od všeho ostatního – to znamená, že pouze vy a guma. Nic dalšího nebude potřeba. Avšak také je můžete za něco zavěsit a tím si podstatně rozšířit možnosti.

Při posilovacím tréninku je vhodné najít nějaký styčný bod, který musí být dostatečně pevný, aby zvládl vaši váhu. Ideální kombinaci pak tvoří odporová guma a hrazda. Tím si otevřete dveře k další sadě různých cviků.

Cvičení s gumou na záda, břicho, nohy

Nyní se podíváme na konkrétní cviky, které můžete s posilovací gumou provádět. Zaměříme si při tom především na protahování zad, břicha a nohou, tudíž tří asi nejdůležitějších a také nejproblematičtějších partií lidského těla.

Začneme u zad. Záda jsou obecně problematická, přičemž asi každý z nás ví, jak nepříjemně dokážou bolet. Koneckonců, žijeme v době, kdy má celá řada z nás sedavé zaměstnání, což zádům zrovna moc neprospívá. Naštěstí si ale můžeme poměrně jednoduše ulevit.

Když budeme cviky provádět pečlivě a správně. Poté se podíváme také na nohy a břicho. U každé partie si ukážeme dvojici cviků, které mohou být do začátku užitečné.

Cviky na záda

První cvik vyžaduje, abyste odporový pás uchytili k nějakému pevnému předmětu. Může to být již zmíněná hrazda, pakliže ji máte, popřípadě ale také postačí dveře. Důležité však je, aby to bylo nad výškou hlavy.

cviky na záda s gumou

Poté uchopte rukojeti s pažemi nataženými přímo před sebe, přičemž dlaně směřují dolů. Poté udělejte krok zpět, dokud neucítíte napětí v gumě. To je výchozí pozice. Udržte hrudník nahoře, ramena dole a paže rovně, zatímco současně stahujete obě rukojeti směrem k bokům. Poté udělejte krátkou pauzu a navraťte se do výchozí polohy.

Druhý cvik se provádí vsedě, tudíž se posaďte na podlahu, zatímco nohy máte natažené před sebou. Poté obtočte střed odporové gumy kolem chodidel a poté konce gumy obmotejte kolem středu každé nohy, abyste vytvořili další odpor.

Důležité je sedět rovně, zatímco budete ruce přitahovat k hrudnímu koši. Lopatky by měly být stisknuté k sobě. Je to ostatně velice podobný princip jako u veslování.

Cviky na břicho

U prvního cviku si omotejte pás kolem chodidel, abyste měli v každé ruce jeden konec pásu, načež si lehněte na podlahu obličejem dolů, zatímco máte nohy u sebe. Poté oběma rukama tahejte za pás, než se vaše tělo zvedne do polohy vsedě, třebaže obrácené. Snažte se při tom několik vteřin vydržet. Až pak pomalu spouštějte horní i dolní část těla zpět na podlahu.

Další cvik je poměrně jednoduchý, ale zato efektivní. Spočívá v tom, že se postavíte na střed gumy nohama, zatímco gumu zkřížíte. Tím se vám mezi koleny vytvoří písmeno X. Pokrčte lokty v bocích a zvedněte ruce do úrovně žeber a zároveň tak, aby dlaně směřovaly dolů. Poté mírně pokrčte kolena a otáčejte horní část těla od boků výš střídavě na obě strany.

Cviky na nohy

Na závěr tady máme dvojici cviků na nohy. Tím prvním může být kupříkladu ten, kdy si lehnete na podlahu obličejem dolů, zatímco máte nohy rovně. Poté si kolem kotníků obtočte posilovací gumu a pomalu pokrčíte nohu, abyste záhy přitáhli patu k zadku. Vydržte několik vteřin a poté nohy vystřídejte.

cviky na nohy s gumou

Další cvik vyžaduje, aby se posilovací guma umístila těsně nad úroveň kolen. Záhy se postavte do zhruba čtvrtinového dřepu tak, aby měla chodidla přibližně šířku ramen. Levou nohou poté vykročte zhruba deset centimetrů doleva a pak nohy prostřídejte. Noha se během toho musí vždy vrátit do výchozí pozice.

Toto byla však jen malá ukázka. Cviků s posilovací gumou Lifefit či jiných značek existují stovky. Nám šlo však především o to vám ukázat, co vše se s ní dá provádět. Nicméně, vyhledat si další cviky, případně klidně i tréninkové plány, už může snadno každý sám, a to dle toho, co chce posilovat, případně protahovat. Stačí jen použít internetový vyhledávač.