Na úvod je dobré říci, že v dnešní době máme spoustu možností, jak si zlepšit postavu, udržovat se v kondici, nebo prostě sportovat pro radost. Někteří upřednostňují běh a sport v přírodě, jiný chodí rádi plavat, jsou i tací, kteří cvičí pouze ve fitness centrech a najdou se i takový, kteří cvičí rádi doma bez přítomnosti jiných lidí.

Co se týče běžců, jsou tací, kteří běhají výhradně na běžeckých pásech a pak ti, co preferují běh ve volné přírodě. A co třeba cyklisti? Kolo zná asi každý, ale existuje i takové kolo, na kterém můžeme jezdit v pohodlí domova, nebo ve fitness centru? Ano, existuje a nazýváme ho rotoped!

používání rotopedu

Co je to rotoped?

Pokud milujete cyklistiku, ale v zimě, ve sněhu, v dešti, nebo ve špatných povětrnostních podmínkách si ji nemůžete dopřát, existuje alternativa a ta se jmenuje rotoped. Rotopedy je dnes vybaveno téměř každé fitness centrum.

Pokud vám vadí přítomnost lidí, můžete si rotoped pořídit i domů. Je to vlastně stroj, který připomíná jízdní kolo. Na rozdíl od běžného kola se rotoped nepohybuje, nýbrž je postaven na místě.

Zátěž je simulována setrvačníkem a brzdou. První rotopedy se objevili koncem 19. století a sloužily k tréninku závodníků v zimním období. 

Druhy rotopedů

Stejně tak, jako máme druhy jízdních kol, tak máme také dva základní druhy rotopedů, při širším členění samozřejmě záleží na tom, zda jsou rotopedy vzpřímené, ležaté, spinningové, nebo vzduchové.

  1. manuálně ovládaný rotoped – je levnější verze a jeho obsluha je velmi snadná pomocí kolečka na "krku" stroje, má méně funkcí, takže pro ty, kteří shání něco levného a velmi jednoduchého, je tento typ ideální
  2. počítačem řízení ergometr – je dražší, poskytuje uživatelům komfortní obsluhu, přednastavené programy a možnost nastavení profilu tratě, oproti manuálním rotopedu je tišší 

Co posiluje jízda na rotopedu?

Jedná se o aerobní činnost. Díky tomu je primárně určen těm, kteří chtějí spalovat tuky, zpevnit postavu, zlepšit fyzickou kondici i zredukovat stres. Je to vhodný prostředek pro každou věkovou skupinu.

rotopedy lifefit

Takže např. pokud se vaše babičky chtějí hýbat, máte ideální dárek k narozeninám, nebo pod stromeček. Díky jízdě zároveň posilujete své srdce, plíce a svaly. Ve srovnání s jinými stroji, které jsou vhodné pro kardio trénink, rotoped velmi málo zatěžuje klouby.

Dochází také ke zlepšení průtoku krve a lepšímu okysličení celého těla (lepší paměť, nižší krevní tlak, lepší spánek, silnější imunitní systém, lepší nálada, méně stresu a více energie).

Pokud chcete posilovat, je doporučeno nastavit si na rotopedu vysokou zátěž, kdy posilujete svaly na nohou, hýždě a střed těla. Pokud chcete posilovat také břišní svaly, je dobré při jízdě mít břicho zatažené.

Jízda na rotopedu a hubnutí

V závislosti na intenzitě tréninku a počáteční hmotnosti můžete na rotopedu spálit až 600 kalorií za jednu hodinu. Hubnutí s rotopedem je skvělou volbou, pokud chcete snížit svou váhu opravdu rychle.

Je prokázáno, že jízda na rotopedu v kombinaci se zdravým životním stylem a kvalitním spánkem účinně snižuje hmotnost a tělesný tuk. Chcete-li na rotopedu spalovat kalorie, je třeba se zaměřit na jízdu s minimálním odporem.

Cvičení na rotopedu – tréninkový plán

I rotoped má ovšem svá pravidla. Ta se odvíjejí od toho, zda jste začátečníci, nebo pokročilí a také od toho, čeho chcete dosáhnout. Pokud s rotopedem začínáte, je třeba začít pomalu a postupně přidávat dobu, kterou na rotopedu strávíte a zvýšit také intenzitu cvičení.

tréninkový plán pro rotoped

Je dobré poradit se s odborníkem ve fitness centru, nebo si alespoň něco přečíst. Protože pokud váš první trénink, jak se říká "přepálíte", hrozí, že při nejmenším si natáhnete sval, a to je v celku bolestivá záležitost na dlouhou dobu.

Tréninkový plán vám může sestavit odborník, nebo si ho můžete sestavit dle svých potřeb např. takto:

  1. cvičební plán pro začátečníky – začít s nízkou intenzitou cca 15 minut, přepnout na střední intenzitu a vydržet alespoň 5 minut, zvýšit intenzitu na maximum a šlapat 2-3 minuty, kdo zvládne může celý cyklus 3x opakovat, kdo ne, místo opakování si může na závěr dát 10 minut střední intenzity
  2. cvičební plán pro hubnutí – začít 10 minut s nízkou intenzitou na rozehřátí, poté pokračovat střední intenzitou cca 5-8 minut, během dalších 30 minut střídat střední (3 minuty) a vysokou (5minut) zátěž, na závěr 5 minut nízké intenzity
  3. intervalový trénink – začít s minimálním odporem cca 10 minut, dalších 10 minut střední zátěž prostřídanou s vysokou zátěží, následně střídat 5 minut vysoké intenzity a 5 minut nízké intenzity a takto opakovat 10 minut, na závěr 10 minut s nízkou zátěží