Tejpování je hodně využívaný prostředek, který slouží k úlevě od bolesti a pomáhá při řešení řady nejrůznějších zdravotních diagnóz. Je využíváno nejen vrcholovými sportovci, jak je možné často vidět na nejrůznějších závodech, ale i běžnými lidmi v podstatě v jakémkoli věku. Každodenní aktivita má totiž vliv na celé tělo a nejrůznější zátěže pak mohou vyvolávat určité potíže. Jak funguje tejpování?

Jak vypadá tejpování?

Nejčastěji se jedná o různě široké a dlouhé barevné pásky, které jsou nalepené přímo na kůži v problematické oblasti. Odborně se nazývají kineziologické pásky nebo zkráceně KT pásky.

Taková páska se aplikuje lékařem nebo jiným odborníkem (fyzioterapeut apod.) na postižené místo a má za cíl zajistit bezproblémový pohyb. Tejpovací pásku si ovšem při získání určitých zkušeností můžete aplikovat i sami.

tejpování

Jak to funguje

Základem je naučit se správnou techniku tejpování. Když je páska správně aplikována, spočívá celá funkce tejpu v tom, že má fungovat na principu lidské kůže. Totiž má být podobně pružná a přilnavá k tělu.

Pružnost je nastavitelná podle toho, jak pásku natáhnete a plní tak potřebný účel třeba v povolení svalu, jeho aktivaci nebo uvolnění od bolesti.

Za jak dlouho zaberou tejpy

Nalepená páska přilne ke kůži a nepatrně ji zvedá spolu i s tkání pod ní. Nervové receptory se tak uvolňují a vysílají do mozku úlevné signály. Páska proto při správné aplikaci začne fungovat prakticky ihned.

Kvalitní tejpy na těle vydrží 5-7 dní. Po sedmi dnech, i když pásky stále drží, by mělo dojít k jejich odstranění, aby se pokožka zregenerovala. Další použití se pak doporučuje nejdříve po 2-3 dnech.

Na co se využívají tejpovací pásky

  • Používají se jako opora svalů a šlach, které si mohou odpočinout nebo se uvolní,
  • pomáhají s hojením jizev,
  • napomáhají s léčbou otoků a zánětů,
  • mají pozitivní vliv na oběhový a nervový systém,
  • aplikace je možná na koleno, kotník, vybočený palec, chodidlo, také na ruce, ramena, lokty, prsty, záda

Jaké jsou druhy tejpů?

Nejčastěji můžete narazit na celou barevnou škálu tejpovacích pásek. Barva tejpu ale neznamená, že by měly jednotlivé pásky různé vlastnosti nebo elasticitu. Barvu si proto můžete vybírat opravdu pouze podle svého vkusu, třeba aby vám ladila k dresu nebo naopak aby nebyla skoro vidět, když využijete tělovou barvu.

tejpovací pásky lifefit

Důležitější, než barva je proto materiál, délka nebo přilnavost.

  • Materiál – tělu nejpřirozenější, a proto nejvyužívanější materiál pro tejpy, je bavlna. Pokud dáváte přednost jemnějšímu provedení, je možné volit i tejpy hedvábné nebo nylonové. Použité lepidlo by pak mělo splňovat lékařské standardy a ideálně být hypoalergenní. Pokud vás bude kůže pod páskou svědit, je třeba tejpu sundat a tento konkrétní typ nepoužívat.
  • Přilnavost – kvalitní pásky by na těle měly vydržet 5-7 dní, a to umí spíše ty dražší. Ale samozřejmě záleží na tom, jak se o svou pásku staráte, na jakém místě ji máte umístěnou, nebo jaké vlivy na ni působí (časté vlhko, pot a podobně).
  • Délka – na trhu je k dostání celá řada délek. Některé mohou být připravené na nastříhání na míru, některé jsou i předstříhané. Existují i tejpovací mřížky a jiné tvary.

Je možné se s tejpy koupat?

S tejpovací páskou se můžete koupat bez omezení. Snese běžnou koupel, sprchu, ale i plavání v bazénu nebo v moři. Pouze několik hodin po aplikaci je dobré nechat tejp suchý, aby došlo k dokonalé přilnavosti.

Pásku je po koupeli třeba sušit opatrně, nedrhnout, aby se zbytečně neodchlipovala. Ale i to se bude po několika dnech dít, srolované rožky tak vždy pouze odstřihněte, aby vám při pohybu nevadily a pásku nechte na místě dál.

Jak odstranit tejpy

Pokud chcete tejpy sundat, je dobré se do toho pustit, když jsou mokré. Tedy třeba ve sprše a pomalu odlepovat jako náplast. Tejpy se většinou odstraňují snadno, zbylé části lepidla pak smyjete běžným mýdlem. Na trhu jsou k dostání i odstraňovače tejpů, které pro vás také mohou být řešením.

Jak zatejpovat koleno

Nejčastěji se tejpy využívají na nohy. Konkrétně na kolena, která jsou nejvíce zatěžována nejrůznější aktivitou od běhu, chůze, jízdy na kole nebo třeba aktivní turistiky.

tejpování kolene

Tejpy pak pomáhají kolenu zafixovat správný stav. Jaký je postup pro tejpování:

  1. Na tejpování kolene budete potřebovat kotevní pásku a pásku, která se bude nalepovat kolem kolene po obou stranách. V základu jde tedy i tři kusy. Koleno ale můžete kvůli vyšší stabilitě tejpovat i ve vrstvách.
  2. Tejpování se provádí ideálně ve stoje s mírným nakrčením nohy, kdy je koleno a kotník v jedné ose. Koleno je tak trochu vypnuté.
  3. Kotva je tejp, která se lepí pod kolenní kloub v celém obvodu nohy.
  4. Zpevňující tejpy se pak pečlivě nalepují v tahu ve stranách kolem kolene. Samotný kloub je tak volný a pásky jsou po jeho obou stranách. Pokud je třeba, může se lepit i další vrstva, vždy s mírným (asi centimetrovým) odkloněním do strany. Tejpy se ve výsledku překrývají jako listy otevřené knihy.