Balanční podložky představují vynikající cvičební pomůcky. Jak a proč takovou podložku používat?

Co je balanční podložka

Balanční podložka je nafukovací pomůcka z měkkého gumového materiálu. V tom se liší od balanční desky, která je vyrobena z plastu.

Na pohled tak připomíná balanční podložka v podstatě polovinu gymnastického míče, jednu stranu má plochou a tu druhou vypouklou. Podle tvaru se tak někdy označuje i jako balanční čočka.

Nezáleží příliš na tom, na kterou stranu ji položíte a na které budete cvičit. Pokud ji položíte rovnou stranou na zem, dá vám to větší jistotu, povrch bude stabilnější. Otočením vypouklou stranou dolů naopak získáte velmi nestabilní podklad pro intenzivní balanční trénink.

Balanční podložka představuje jedinečný cvičební nástroj, který vám pomůže k univerzálnímu procvičení těla. Používá se především v rehabilitačních aktivitách, sportovcům slouží pro zlepšení držení těla a pomůže i s tvarováním postavy.

balanční podložky lifefit - přehled

Cvičení na podložce slouží k rozvíjení vnitřní i vnější svalové rovnováhy a stimulaci stabilizačního systému těla. Pomůže vám procvičit doslova celé tělo.

V čem spočívají přednosti balančních podložek

cvičení s podložkouHlavní výhodou používání těchto podložek je to, že jsou malé a skladné. Snadno si s nimi prostor pro cvičení najdete i v malém bytě. Po cvičení je uklidíte třeba do skříně, aniž by vám překážely.

Cvičení na podložkách je také velice zábavné. Baví všechny generace a na balanční podložku tak můžete vpustit dokonce i děti.

Cvičit na ní mohou lidé všech váhových kategorií a nezáleží příliš ani na aktuální fyzické kondici. Cvičení na balančních podložkách se proto hodí i pro starší lidi nebo jedince s nadváhou, neboť nezatěžuje klouby.

Poslední nezanedbatelnou předností tohoto oblíbeného pomocníka světa fitness je i to, že ve srovnání s pokročilým cvičebním náčiním není nikterak drahý. Seženete jej řádově od 1000 Kč výše.

Ve srovnání s náročnými zařízeními, jako jsou běžecké pásy, posilovací lavice či nejrůznější trenažéry, vám však i zdánlivě obyčejná podložka umí při pravidelném používání pomoci odvést opravdu poctivý „kus práce“.

Jak si připravit balanční podložku na cvičení 

Balanční podložka se někdy prodává již nafouknutá, někdy si ji ale musíte nafouknout sami ještě před cvičením.

K tomu slouží ideálně pumpička, která se nachází v balení přímo s výrobkem. Pokud ji u produktu nenajdete nebo ji ztratíte a budete potřebovat podložku dofouknout později, použijte hustilku nebo kompresor s dlouhou kovovou jehlou. Stejné nářadí se používá i na gymnastické míče. Jehla by měla být zavedena dostatečně hluboko.

Správné nafouknutí je důležité pro adekvátní úroveň cvičení. Platí totiž, že čím více si podložku nafouknete, tím bude cvičení obtížnější. Pokud vezmeme v úvahu nejběžnější průměr těchto kopulí, které se pohybují kolem 60 cm, po dofouknutí by podložka měla na výšku mít kolem 25 cm.

nafouknutí podložky

Jak cvičit na balanční podložce

Podložka se dá využít k široké škále cviků. Zpočátku vám možná bude vyhovovat pouze tzv. korigovaný stoj, kdy se prakticky naučíte na balanční podložce zaujímat správný postoj a budete na ní udržovat rovnováhu.

Důležité především je udržet chodidla na stejné úrovni a zamezit vychylování pánve. Tento cvik je ideální na záda a podporu správného držení těla.

Z této výchozí pozice je pak možné i trénovat přenášení váhy, ať už na paty a špičky anebo do stran. Pohyb má být plynulý. Pozor si dáváme především na vychylování boků. Nežádoucí je i vystrkování hýždě.

Vyzkoušet můžete i stoj na jedné noze. Tento cvik bývá fitness trenéry považován za jednu z pomyslných vstupních prověrek vaší rovnováhy. Pokud ho zvládnete, jste na dobré úrovni. Výchozí pozice je s upažením rukou do stran. Poté jednu nohu ohnutou v koleni pomalu zvedejte, až se rovnováha přenese výlučně na druhou končetinu.

cviky na balanční podložce

Podložku lze také začlenit do některých cviků, které znáte z klasického posilování, jako jsou výpady nebo náročnější výpady vzad. Tím posílíte hlavně stehenní svalstvo a svaly sedací. Jedním z nejkomplexnějších cviků pak jsou dřepy. Ty slouží pro aktivování středu těla. S podložkou lze provádět i kliky nebo plank.

K pokročilým cvikům patří dále ty na břicho. Sáhnout opět můžete do repertoáru těch tradičních. K těm nejúčinnějším patří zkracovačky, sklapovačky nebo oblíbené sedy-lehy.

Kromě cvičení je tato podložka vhodná také pro sezení. Při něm dochází k aktivizaci hlubokého zádového svalstva, což napomáhá účinně předcházet také bolestem zad. K sezení můžete také používat speciální podložky opatřené výstupky, které slouží k jemné masáži.