Závěsný posilovací systém je fitness pomůcka určená pro posilování vlastní vahou. Najdete ji dnes v každém fitness centru, ale pořídit si ji můžete i domů nebo ji s sebou vzít na cesty.

Jak ale závěsný posilovací systém správně vybrat? Víte, v čem se jednotlivé posilovací systémy liší?

Závěsný posilovací systém

Závěsný posilovací systém byl původně vyvinut pro americkou armádu a označen zkratkou TRX (Total-body Resistance Exercise), tedy cviky pro zatížení celého těla. Dnes ho ale můžete používat i vy a posílit díky němu celé tělo. O co se jedná?

Posilovací závěsný systém je vlastně systém multifunkčních popruhů, které se dají použít v jakémkoliv prostředí. Někdy jsou tyto popruhy také označovány jako multitrainer.

závěsný posilovací systém lifefit

Při cvičení se závěsným systémem člověk využívá hmotnost vlastního těla a obtížnost cviků si reguluje změnou polohy těla nebo změnou náklonu. Množství a variant cviků je nepočítaně.

Použití doma i na cestách

Posilovací závěsný systém je mobilní posilovací pomůcka. Používat ho můžete v podstatě kdekoliv, posilovací popruhy lze zavěsit na pevnou konstrukci ve fitness centru, na držák na boxovací pytel, na větev, na plot či za dveře. Velkou výhodou je i to, že popruhy zabírají málo místa. Složíte je do malé taštičky a není tak problém vzít je kamkoliv s sebou.

Především tehdy, chystáte-li se se svým posilovacím systémem cestovat, doporučujeme pořídit závěs na dveře. Při zavřených dveřích se jedná o 100 % bezpečnou cvičební pomůcku. Dobře posloužit vám může i prodlužovák, který vám umožní ukotvit popruhy na větší vzdálenosti.

ukotvení popruhů do dveří

Chcete-li svůj závěsný systém uchytit doma na pevno, doporučujeme stropní křížový držák, který tak trochu připomíná držák na boxerské pytle. Přichytit ho můžete do zdi i do stropu.

Výhody závěsného posilovacího systému

Výhody závěsného posilovacího systému bezesporu převažují. Mezi jedny z hlavních výhod posilovacích popruhů patří již zmíněná skladnost, jednoduchost použití (lze je zavěsit kdekoliv) a velice variabilní využití. Posilovací systém je vhodný jak pro začátečníky, tak pro profesionály.

Cvičit můžou lidé jakéhokoliv pohlaví a věku, klidně i senioři. Intenzitu cvičení si lze regulovat pouhou změnou postoje oproti závěsnému bodu. Cvičení s popruhy je tak nejen efektivní, ale i zábavné a kreativní. Lze vymýšlet stále nové a nové cviky.

K posilování se využívá váhy vlastního těla. Zmínit je třeba také to, že posilováno je i vnitřní hluboké svalstvo (střed těla). Cvičením se rovněž zlepšuje koordinace pohybů a rovnováha.

Nevýhody závěsného posilovacího systému

Cvičení se závěsným posilovacím systémem může být trochu náročnější pro ty, kteří nemají žádné předchozí zkušenosti. Začátečníkům tedy doporučujeme využít pro začátek služeb trenéra nebo alespoň zkušeného kamaráda.

Cvičení se někomu také může zdát poněkud stereotypní. Některým lidem může poněkud vyšší připadat cena popruhů (kupujete-li originál).

cviky pro závěsný posilovací systém

Cviky pro závěsný posilovací systém

Existují stovky cviků na závěsných posilovacích systémech pro všechny svalové skupiny. Vždy tedy záleží na tom, co chcete posilovat a také na tom, jak zdatní jste. Patříte-li mezi začátečníky, volte nejprve menší úhly, častěji odpočívejte mezi cviky a necvičte dlouho vkuse.

Každý cvik opakujte asi patnáct krát s 20-30 sekund dlouhou pauzou. Cvičit se nedoporučuje při bolestech zad.

U provádění cviků je důležité, aby probíhaly především plynule a aby při nich docházelo k napínání popruhů. Nutné je správně držet tělo a pevně držet popruhy. Základem každého tréninku na závěsném posilovacím systému je sedm základních pohybů: tlak, tah, dřep, vzpor, rotace, předklon a výpad.

Pro začátek můžete zkusit třeba tzv. veslování. Stůjte s mírně rozkročenýma nohama, uchopte madla a mírně se zakloňte tak, abyste měli natažené paže před tělem dlaněmi k sobě. Poté se přitáhněte za ruce, ruce pokrčte. Lokty tlačte k tělu. Posilujete svaly zad a paží.

Svaly nohou, pozadí a spodní části zad posílíte díky dřepům. Opět se postavte s mírně rozkročenýma nohama, předpažte a uchopte madla. Poté udělejte dřep s rovnými zády. Madla nepouštějte. Dřepů udělejte alespoň 15.

cvičení s posilovacími popruhy

Vyzkoušet můžete i vzpor v závěsu. Zavěste si chodidla do madel a nastavte se podobně jako kdybyste chtěli dělat kliky. Pak kliky opravdu začněte dělat, snažte se udržet rovná záda. Posilujete celé tělo.

Jak vybrat závěsný posilovací systém

Závěsné posilovací systémy se prodávají v nejrůznějších kvalitách. Liší se pak použitým materiálem, komfortem při cvičení, životností a samozřejmě i cenou. Ukážeme vám, jaké jsou hlavní rozdíly.

Ty nejodolnější posilovací systémy jsou určeny pro používání ve fitness centrech. Ostatní závěsné systémy se dělí na originální a neoriginální. U těch originálních je zaručena garance kvality, ale jsou samozřejmě i dražší. Pořídit si klidně můžete i ty neoriginální, i ty jsou bezpečné.

Volte raději systémy s větším rozpětím délky – alespoň 75 cm. Posilovací popruhy většinou bývají nastavitelné. Dejte však pozor, někteří výrobci nastavitelnou délku u popruhu nemají. V důsledku toho pak můžete být během cvičení délkou popruhů, kterou nelze změnit, poněkud limitováni.

Příliš vhodná na cvičení nejsou ani molitanová madla, která u některých výrobků najdete. Vhodná jsou ergonomická držadla, která se lépe drží. Taková najdete i u našich posilovacích popruhů LIFEFIT®.