Člověk se chce ve svém těle cítit dobře. Tedy nejen být zdravý, plný sil, ale i dobře vypadat. S vlasy nám pomůže kadeřník, s bledou pletí solárko. Ale o svou postavu se musíte postarat sami. Takže je nutné dobře se stravovat, ale ještě důležitější je, si přebytečnou energii někde vybít a spálit ji, jinak se změníme na deku, která bude jen tak ležet na gauči.

Nemáte tu správnou motivaci do hubnutí? Vždy si představte svůj idol. Kdo to je? Známý sportovec, modelka, herečka? A jděte za tím! 

Tělo je naše schránka. A když se o něj budete dobře starat, vydrží dlouho zdravé. Někdo je hubený od přírody a nemusí se ani moc snažit. Metabolismus mu šlape jako hodinky. Ale dalšímu naopak stačí, když na jídlo jen pomyslí a hned se mu nafoukne břicho. Řešením je sport. A co funguje? Vliv běhání na hubnutí je velký. A navíc jde o nejméně nákladný sport.  

Běh je pro každého 

Krom kvalitních běžeckých bot, do kterých se opravdu vyplatí investovat a funkčního oděvu není potřeba nic dalšího. No tedy ještě to odhodlání a chuť jít do toho. Můžete běhat stejně dobře venku, jako doma. Navíc v tomto období, je skvělá příležitost, pro to začít. 

běhání venku

Ptáte se, proč začít se během zrovna teď, když je venku počasí, že by ani psa nevyhnal? Odborníci se shodují na tom, že takové sychravé období je vhodnější než teplo a horko.

V teplém období se naše tělo při výkonu rychleji zahřívá a dochází k rychlejšímu oslabení organismu. Výkon klesá a jsme dříve unaveni. V zimním čase nás vnější teplota vzduchu a okolí nijak neovlivňuje. Stačí se vhodně obléci a můžeme vyrazit.  

Pomocí běhání můžete zhubnout přebytečné kilogramy 

Běh je vhodný sport k hubnutí. Zrychluje zpomalený metabolismus, dodá energii do depresivně ponurých dní a my nebudeme sedět na zadku a kynout, jak se říká. Na běhání je taky příjemné to, že si u něj pročistíme hlavu, srovnáme myšlenky a jsme aspoň chvilku dne v harmonii s přírodou.

Pokud bude hlava v pohodě, lépe zvládneme boj se stresem. Běh a hubnutí jde ruku v ruce. Vydáme totiž při něm veliké množství energie a procvičíme veškeré svaly v těle. Stačí jen zvolit dobrou techniku. 

Tu najdete na instruktážních videích na YouTube, Tik Toku, Instagramu apod. Dnes jsou tyto informace běžně dohledatelné. Skvělé na běhu je to, že si u něj v docela krátkém čase zformujete nohy a hýždě. Tedy největší svalové skupiny. A ty vám pomohou ve spalování nadbytečných kalorií ve chvílích, kdy budete hřešit. Takže hubnout budete i v čase klidu. A to je přece úžasné! 

Jak začít běhat a jak často 

Pokud jste se rozhodli pro tento druh sportu a nakoupili správné vybavení, je dobré si ještě určit dny, které tomu budete věnovat. Jak často běhat pro hubnutí, aby to mělo výsledky?

jogging

Odborníci doporučují alespoň 4x týdně. Jak si to rozvrhnete je na vás. Každý z nás má jiný pracovní úvazek, povinnosti a osobního volna. Jestli budete běhat ráno, odpoledne nebo večer je totiž úplně jedno. Hlavní je, že zvednete zadek a jdete makat.  

Ze začátku to bude spíše připomínat chůzi nebo tzv. Indiánský běh, kdy se střídají úseky chůze a běhu. Ale po pár týdnech už uběhnete svůj první kilometr v kuse. Jestliže jste majiteli sportovních hodinek, hlídejte si svou tepovou frekvenci ve spalovacím režimu.

Kolik přesně to je, se opět dozvíte v různých kalkulačkách, kde zadáváte věk, výšku a váhu a další údaje. Pokud hodinky nemáte, zkuste běžet tak rychle, abyste u toho zvládli mluvit. Nejste na olympiádě. Tady najde o kvantitu, ale kvalitu. 

Jak nahradit běhání? 

Zpočátku je dobré využít počasí venku, ale když už to nepůjde nebo se prostě stydíte, můžete si pomoci modernímu stroji. Běžecké pásy se dnes dají pořídit už od několika tisíc. Říkáte si, že, pás na běhání zabere dost místa?

běhání na páse

Ano, některé modely prostor potřebují. Ovšem najdete i modely, které se dají snadno složit a zaberou minimum místa. Pokud pod vámi někdo bydlí, je vhodné pod pás umístit i tlumící podložku. Běh na páse je stejný, jak když jste v terénu. Jen se u toho navíc můžete přidržovat madel, sledovat televizi nebo nahlas poslouchat hudbu.  

Běhání na běžeckém pásu přináší mnoho výhod.  

  • Je neustále připraven ve dne v noci, ve slunečný den i ve chvíli, kdy za okny řádí vichřice. 
  • Nemusíte se na něm stydět za své skákající poprsí, ani špeky na těle. Nikdo vás nevidí.  
  • Někdo rád běhá bos a pás to umožňuje.  

Ale zase tu naopak chybí ta krajina okolo a čerstvý vzduch, případně parťák, který běží vedle vás. I když, co dva pásy vedle sebe? 

Možná si říkáte, že deset minut bude stačit. Ale mýlíte se. Jak dlouho je nutné běhat pro hubnutí? Alespoň 40 minut. Jedině tak se tělo zahřeje, rozproudí a započne hubnoucí proces.  

běžecký pás do bytu

Běžecký plán na hubnutí na páse

Ideální pro začátečníky. Říká se, že člověk musí něco dělat 28 dní, aby to přijal za své. Tedy, aby to zařadil, do své rutiny. Takže pokud vydržíte měsíc, půjde to. 

  • Nedávejte si příliš velké cíle, pokud jste s běháním teprve začali. Stačí když první týden, začnete prostou chůzí na páse.  
  • Druhý týden také každý den věnujte hodinu času chůzi, ale už bude proložena během. Každých deset minut proložte 5minutovou chůzí. Ve výsledku tak uběhnete 40 minut. 
  • Třetí týden už se víc zaměřte na běh. Takže 20 minut běhu a 5 minut chůze.  
  • Čtvrtý týden už bude fyzička mnohem lepší. Takže si naordinujte 30 minut běhu a 5 minut chůze. 
  • Měsíc je za vámi. A vy se začínáte na běhání těšit. V tuto chvíli si frekvenci běhání nastavte dle sebe, ale běhejte 40 minut. 
  • A nezapomeňte, že většina běžeckých pásů má možnost nastavit různou rychlost i případné programy s převýšením, takže nudit se určitě nebudete.

Gratulujeme, vyhráli jste! 

Na co nezapomenout 

Před a po běhu je zapotřebí dodat tělu živiny. Vhodnou svačinkou je tedy ovoce plné vitamínu C a hořčíku, proti případným křečím svalů po výkonu. Tedy banánem a třeba hruškou nic nezkazíme. Sportu zdar!