Jak vybrat běžecký pás

Sice ještě vydýcháváte poslední metry dnešní trasy, ale na rtech už vám hraje spokojený úsměv.  Po těle se rozlévá hřejivý pocit. Kilometr v běhu konečně dáváte pod 7 minut. Paráda. Co jste před půl rokem objevili kouzlo v tak jednoduché aerobní aktivitě, jakou je chůze a běh, už se jí nehodláte vzdát. Škoda jen, že to fitko, kam teď v zimě chodíte trénovat na běžecký pás, je dost z ruky. A jaro a běhání venku v nedohlednu. Možná je na čase pořídit si vlastní běžecký trenažér domů.

Ať už patříte mezi zkušené běžce, nebo jste se právě rozhodli s cvičením začít, jistě jste již z mnoha stran slyšeli, že chůze je pro tělo nejpřirozenější pohyb. Pro udržení dobré kondice bychom prý měli denně ujít alespoň 10 000 kroků, ale to se ne každému podaří.

Když nemáte nachozeno „přirozeně“, můžete vše hladce napravit pravidelnou půlhodinkou chůze na běžeckém pásu třeba večer u televize.

Jste rozhodnuti si pořídit svůj běžecký pás na doma? Nebo si pro začátek ještě chcete připomenout, jaké skvělé benefity vám jeho vlastnictví přinese? Tak jdeme na to!

Co vám přinese chůze či běhání na běžeckém pásu?


Běžecký pás je ideální trenažér pro zlepšení celkové tělesné kondice. Záleží jen na vás, jaký typ tréninku a jak velkou náročnost cvičení si naordinujete (např. podle vašeho aktuálního zdravotního stavu nebo sportovních cílů).

Na běžeckém pásu si můžete svižnou chůzí „jen“ protáhnout nohy, ale také efektivně spalovat tuky, zpevnit svaly, zhubnout, trénovat na maraton…

V nabídce běžeckých trenažérů obecně narazíte na 3 kategorie běžeckých pásů.

Jsou to domácí běžecké pásy (běžecký pás do bytu může klidně využít celá rodina), pásy na běhání pro klubová zařízení (hotely, wellness centra) a v neposlední řadě běžecké pásy určené pro komerční využití (fitness centra). Jednotlivé druhy strojů se liší zpracováním, nosností, výbavou a hlavně pak cenou.

běžecký pás na fitness

Informace a nákupní rady v našem článku jsou orientovány na domácí běžecké pásy, nikoli na stroje pro komerční využití.

Co pořízením vlastního běžeckého pásu na doma získáte?

  • Pravidelný kondiční trénink bez ohledu na počasí venku.
  • Při správném tréninkovém plánu spálíte kalorie a budete hubnout.
  • Potrénujete vytrvalost, rozproudíte krev, posílíte činnost srdce.
  • Posílíte a zpevníte svalové partie na nohou a hýždích.
  • U dobře vybavených běžeckých pásů si sami regulujete stupeň obtížnosti (sklon pásu, rychlost) nebo volíte přednastavený tréninkový program a tím měníte intenzitu zátěže.
  • Stihnete dvě věci současně. Při chůzi či běhu na trenažéru můžete sledovat svůj oblíbený pořad v televizi, zcela vypnout hlavu a nechat pracovat jen tělo. Nebo třeba sledovat výukové video či podcast, na který si jinak těžko uděláte čas. Jen pozor, pokud u běhání na pásu bedlivě sledujete film, občas se podívejte také pod nohy, ať neztratíte koncentraci a nepřivodíte si zbytečné zranění kvůli špatnému šlápnutí.
  • Ušetříte čas. Kvůli běhání se nemusíte nikam složitě přepravovat, bloudit po tmě v parku, kde to nemusí být vždy bezpečné, nebo hledat nejbližší běžecký ovál. Zkrátka večer přijdete z práce domů, vyměníte běžné šaty za sportovní oblečení a už můžete trénovat.
  • Šetříte klouby. Běhání na běžeckém páse je vzhledem k jeho odpružení často lepší a šetrnější pro vaše klouby, než když běháte po tvrdém asfaltu venku. (Samozřejmě za předpokladu, že dodržujete zásady bezpečného používání trenažéru, běháte správně a nezapomínáte ani na kvalitní běžecké boty.)

Má pořízení běžeckého pásu na doma nějaká úskalí?

Co se týče běžeckých pásů pro domácí použití, v zásadě můžete narazit na tři „negativa“, která by vás mohla od koupě odradit.

Cena – ten nejzákladnější běžecký trenažér pořídíte i za 5 000 Kč, ale upřímně, nebude to nic moc. Je třeba počítat s tím, že nejlevnější modely nebudou mít žádnou extra výbavu a nejsou stavěné pro intenzivní trénink. To by vám časem mohlo přestat vyhovovat.

Přesto levné běžecké pásy není třeba hned zatracovat. Ačkoli se vybavením nevyrovnají drahým modelům, mohou plně postačovat těm, kteří si pás pořizují primárně kvůli rekreační chůzi a nevadí jim, že si třeba nemohou navolit ani výšku sklonu pásu a regulovat tak míru obtížnosti pohybu.

Pokud však máte vyšší sportovní ambice a hledáte plně vybavený běžecký pás, který má něco vydržet, je konstrukčně stabilní, disponuje mnoha předvolenými programy a další výbavou, počítejte s vyšší cenou.

běžecký pás na doma

Dobře vybavené modely střední třídy, vhodné pro rekreační cvičení a plně dostačující pro domácí použití, pořídíte řádově od 10 000 Kč výš. Za špičkový běžecký pás s mnoha funkcemi, který perfektně pošlape i při pravidelném, náročném kondičním tréninku, vydáte i přes 25 000 Kč.

Nároky na prostor – běžecký pás nepatří mezi skladné sportovní pomůcky. Stabilnější a robustnější stroje navíc váží i přes 50 kg. S tím je potřeba počítat a je dobré si dopředu promyslet, zda na trenažér budete mít doma dostatek vhodného místa. Jak na jeho rozložení, tak i na uskladnění. Stroj se sice v mnoha případech dá sklopit a pomocí koleček přesunout, ale ani v této formě jej pod postel prostě nevměstnáte.

Dále pak záleží na individuální situaci každého uživatele, je vhodné zvážit skutečnost, že při běhání na páse chtě nechtě budete způsobovat určitou míru hluku (i když si koupíte kvalitní, odpružený a tichý běžecký trenažér), při běhání na něm se nějakým otřesům nevyhnete.

Běžecký pás do paneláku. Ano, či ne?

Hodně lidí se zdráhá pořídit si běžecký pás do bytu právě kvůli hluku, obzvlášť když bydlí v 7. patře paneláku s tenkými stěnami. Říká se totiž, že je úplně jedno, jaký posilovací stroj si do bytu pořídíte, protože ať to bude sebetišší pomocník, v paneláku je zkrátka stejně všechno slyšet. Ne každý soused tak může mít pro vaše pravidelné kondiční tréninky pochopení.

Rozhodnutí ohledně pořízení běžeckého pásu do bytu za vás asi neuděláme. Obecně ale neexistuje závažný důvod, proč byste se měli domácího běžeckého pásu vzdát, pokud na něj tedy máte dostatek místa.

Jen dbejte na to, abyste koupili kvalitní model s dobrým odpružením a případně si pod něj ještě pořiďte silnější pryžovou podložku, která při běhání bude tlumit nárazy a eliminuje hlučné otřesy.

V rámci zachování zdravých sousedských vztahů je také vhodné rozmyslet si, kam běhací pás umístíte, v jakou dobu na něm budete trénovat a s jakou intenzitou.

Přece jen sousedé bydlící přímo pod vámi by vám asi nepoděkovali, pokud by je den co den v šest ráno probouzel rachot připomínající dusot koní v prérii jen proto, že si svou ranní rozcvičku dopřáváte na běžeckém páse trůnícím na tvrdé plovoucí podlaze přímo nad jejich ložnicí.

Výběr kvalitního běžeckého pásu nelze uspěchat

Pořízení běžeckého pásu může být nákladnější investicí, kterou je třeba dobře promyslet. Nekoupíte si vyšperkovaný běžecký trenažér za desítky tisíc jen proto, aby vás cvičení na něm za dva dny omrzelo a fitness pomocník byl postupně degradován na němého sluhu stojícího bez užitku v koutě.

Výběr toho správného modelu běžeckého pásu má vliv nejen na váš požitek z cvičení, ale také na motivaci pro opakované cvičení. Váš nový stroj by měl zkrátka vyhovovat všem vašim potřebám a požadavkům.

Takže dříve než se vrhnete odpovídat na první inzerát typu „prodám běžecký pás“ nebo ve vyhledávači kliknete na lákavou reklamní nabídku „běžecké pásy výprodej“, podívejte se, podle čeho je dobré se při výběru pásu na běhání řídit.

Co zvážit před koupí běžeckého pásu

Před tím, než začnete studovat konkrétní parametry a odlišnosti jednotlivých modelů, si ještě položte pár zásadních otázek:

Kdo bude pás používat a k jaké aktivitě?
Dle toho se odvíjí vybavenost modelu, nosnost, výkon motoru, šířka a délka pásu, stupeň odpružení apod.

Jak často budete běhat?
Pro lehkou chůzi jednou týdně stačí levnější model, pro intenzivní běžecké tréninky několikrát týdně sáhnete spíš po robustnějším a kvalitnějším a dražším stroji s perfektním odpružením.

Co vše by měl váš běžecký pás zvládat?
Chcete jej „pouze“ na kondiční chůzi nebo požadujete, aby uměl simulovat náročný, kopcovitý běžecký terén? Dle toho volte mezi levnějším běžeckým pásem a dražším modelem s desítkami předvolených programů.

Máte na něj doma dostatek místa?
Levnější modely mají rozměry v rozloženém stavu cca 140 cm × 65 cm (délka, šířka). Ale u lepších a robustnějších modelů se klidně můžete dostat i na 2 metry délky.

Kolik jste za domácí běžecký pás ochotni zaplatit?

Rozhodněte se pro typ běžeckého pásu: mechanický, nebo motorový?

1) Bezmotorový běžecký pás

Bezmotorový neboli mechanický běžecký pás je menší, lehčí, skladnější a také levnější. Nenabízí žádné speciální funkce. Do pohybu jej uvedete vlastní silou a vlastní silou jej udržujete v chodu (chůzí, během).

Sklon běžecké plochy (pokud je ve výbavě) se ovládá mechanicky a při změně nastavení náklonu je nutné ze stroje slézt.

ruční nastavení sklonu běžeckého pásu

Vzhledem k menším rozměrům mají mechanické běžecké pásy menší běžeckou plochu i menší  stabilitu. Proto nejsou příliš vhodné na běhání. Hodí se spíše na kondiční chůzi. Výhodou je nízká pořizovací cena a fakt, že se obejdete bez připojení do elektřiny.

Setkat se můžete také s pojmem magnetický běžecký pás, což je vlastně běžecký pás bez motoru opatřený manuálně ovládanou magnetickou brzdou, díky které se dá regulovat rychlost pásu. Tyto modely jsou tak uživatelsky o něco příjemnější než pásy bez magnetické brzdy.

2) Motorový běžecký pás

Motorový běžecký pás (elektrický běžecký pás) je poháněn elektromotorem. Nabízí mnohem větší uživatelský komfort než bezmotorový běžecký pás. K uvedení do chodu nepotřebujete použít vlastní sílu, stačí připojit trenažér do klasické zásuvky na 220 V.

Výhodou je možnost navolit si rychlost a sklon běžecké plochy, díky čemuž se snadno udržujete ve vyhovujícím tempu a zároveň si můžete vyzkoušet běh či chůzi do kopce. Motorové běžecké pásy jsou konstrukčně stabilnější, vhodné i pro běhání, ale současně také dražší a náročnější na prostor.

nastavení sklonu běžeckého pásu elektronické

Parametry, které při výběru běžeckého pásu neignorujte

Abyste si vybrali ten nejlepší běžecký pás, který vám bude po všech stránkách vyhovovat, soustřeďte se na následující parametry:

1) Nosnost běžeckého pásu

Tu určitě nepodceňujte a pás nepřetěžujte. Zvlášť pokud víte, že trenažér bude užívat více osob s různou výškou a váhou. Obecně se doporučuje, aby měl běžecký pás v nosnosti dostatečnou rezervu a nosnost stroje by měla být ideálně o 20 % vyšší, než je hmotnost nejtěžšího běžce. Někdy se doporučuje dokonce i rezerva až 30 %. Vážíte-li 100 kg, pořiďte si trenažér s nosností 120 kg a více.

Většina modelů domácích běžeckých pásů ve standardní třídě má nosnost 100–150 kg, což běžnému uživateli většinou postačuje. Velkorysou nosnost (nad 180 kg) pak poskytují profi běžecké trenažéry, u kterých je už ale zároveň potřeba počítat s vyšší cenou od 25 000 Kč výše.

2) Šířka a délka běhací plochy

Čím prostornější plocha, tím komfortnější a bezpečnější je běhání na páse. U modelů s úzkým pásem (šířka pod 40 cm) je potřeba se více soustředit na to, kam šlapete, abyste omylem neukročili mimo pás a nezpůsobili si zranění. Je potřeba se hodně dívat pod nohy, což není pohodlné. Obecně se lze držet těchto doporučení:

Pro kondiční chůzi na páse postačí šířka pásu 40 cm a délka 100 cm.

Pro trénování běhu ale už volte šířku pásu min. od 40 cm a délku 120–130 cm, abyste měli dostatečný prostor na delší běžecké kroky. Čím širší a delší pás, tím bezpečněji a přirozeněji se na něm budete cítit.

šířka běžeckého pásu - srovnání

3) Sklon běhací plochy

Tuhle funkcionalitu buď běžecký pás vůbec nemá (nejlevnější modely), nebo má manuální ovládání sklonu, nebo se sklon ovládá elektronicky. To je ta nejlepší varianta.

U manuálního náklonu musíte z pásu sestoupit a sklon sami upravit pomocí páčky. Většinou jsou zde k dispozici tři úrovně poloh.

U elektronického ovládání si nastavení sklonu sami upravujete rovnou za chůze či běhu nebo se mění automaticky dle nastaveného programu. Rozmezí automatického náklonu se pohybuje mezi 0 až 20 %, záleží na konkrétním modelu.

sklon běhacího pásu

Pokud chcete mít svůj trénink variabilní, měnit si intenzitu zátěže pohodlně během cvičení (střídat běh či chůzi po rovině s během do kopce),  volte rovnou běžecký pás s možností automatického nastavení sklonu.

4) Odpružení

Chcete-li být šetrní ke svým kyčlím, kolenům, kotníkům a páteři, určitě na tomto parametru nešetřete a pokud možno vybírejte běžecký pás s dostatečným stupněm odpružení. Zejména pokud hodláte trénovat pravidelně a intenzivně.

Pokud byste trenažér využívali pouze k chůzi, teoreticky si vystačíte s nejzákladnějším modelem, který odpružení nemá. Co když se ale časem rozhodnete přejít z volné chůze na svižnější tempo a chytne vás běhání? Lepší volbou je proto rovnou pořídit dobře odpružený běžecký pás.

Různé modely disponují různým typem odpružení. Platí pravidlo, čím kvalitnější odpružení, tím dražší model. U střední třídy pásů je odpružení zajištěno formou gumových podložek, a to bodově na několika místech.

běžecký pás a odpružení

Čím víc bodů, tím lépe. Modely vyšší třídy pak disponují komplexním odpružením celého rámu a u některých strojů si lze dokonce individuálně nastavit např. i tvrdost došlapu.

5) Výkon motoru a rychlost pásu

Výkon motoru se uvádí pod označením HP. Výkon většiny modelů se pohybuje v rozmezí 1 až 6 HP. Pro chůzi vám plně postačí běžecký pás s výkonem 1,5 až 2 HP. Pro běhání bude vhodnější výkon od 3 HP nahoru. Čím výkonnější motor, tím lépe pás utáhne zátěž. A nemusíte se bát, že by silnější motor byl zároveň hlučnější.

S výkonem souvisí i rychlost. Ta se pohybuje od 0,8 do 25 km/h, záleží na modelu. Opět platí přímá úměra:  výkonnější motor = vyšší maximální rychlost.

6) Ovládací panel a nabízené programy

Ovládání běžeckého pásu by pro vás mělo být komfortní a jednoduché. Používají se přehledná tlačítka na displeji nebo madlech.

Co vše si můžete regulovat?

  • Rychlost pásu a tím pádem také tempo chůze/běhu na páse – základní ovládání je ruční, za pomoci tlačítek +/- nebo přes rychlou číselnou volbu. U vybavenějších modelů se rychlost upravuje automaticky v rámci zvoleného programu.
  • Sklon běžecké plochy – nastavujete buď manuálně, nebo tlačítkem na displeji, případně se náklon mění automaticky v rámci přednastaveného programu (u lepších modelů).
  • Součástí displeje běžeckého pásu je počitadlo, kde můžete sledovat naměřené hodnoty, případně mezi hodnotami ručně přepínat (u menších displejů).

Dnes už snad nenajdete model běžeckého pásu, který by nedisponoval LCD displejem a ukazatelem základních hodnot. U většiny běhacích pásů střední třídy vám zabudované počitadlo změří a zobrazí rychlost, ušlou vzdálenost, čas cvičení, spálené kalorie a tepovou frekvenci.

ovládání běžeckého pásu

Dotyková čidla na měření tepu a kalorií jsou zabudována v madlech stroje, ale ta nemusí být zcela přesná. U lepších modelů lze přístroj přes bezdrátovou technologii propojit s hrudním pásem, se kterým je měření mnohem přesnější.

Např. značkové běžecké pásy Lifefit vyšší třídy umožňují pohodlné propojení trenažéru s hrudním pásem přes Bluetooth. Profesionální běžecké trenažéry Lifefit vám podle pohlaví, věku, výšky a váhy vyhodnotí i tělesnou zdatnost (FAT) a díky programu HRC, což je volitelný rychlostní režim, se rychlost pásu automaticky přizpůsobí vaší aktuální tepové frekvenci. Máte tak jistotu, že váš trénink bude skutečně efektivní.

Pokud chcete mít na výběr z různých variant obtížnosti cvičení, vyberte si právě takový běžecký trenažer, který disponuje vícero přednastavenými programy, díky kterým si pokaždé můžete zvolit jiný profil trasy a trénink vás tak bude víc bavit.

bluetooth běžecké pásy lifefit

Motivací pro vás může být také propojení přístroje s vaším mobilním zařízením (telefon, tablet), kde pak v aplikaci můžete sledovat své výkonnostní pokroky. Ty nejlepší modely už vám dokonce na LCD obrazovce promítnou i skutečnou trať např. dle Google maps nebo vám nabídnou motivační tréninkový program s „reálným“ trenérem.

Ostatní výbava

Bezpečnostní pojistka – tou by měl být vybaven každý běžecký pás. Většinou je ve formě klíče, který je zasunutý do přístroje a jeho druhý konec máte připevněný ke svému oděvu. V případě, že byste na páse zakopli, upadli nebo šlápli mimo pás, klíč se ze stroje vytrhne a pás se okamžitě zastaví.

bezpečnostní pojistka běžeckého pásu

USB port – některé dražší modely jsou už automaticky vybaveny vstupem USB, který můžete využít k nabíjení telefonu, tabletu, ale samozřejmě také k přehrání souborů (písniček) z vloženého flash disku.

Bluetooth – přes tuto technologii si můžete připojit hrudní pás nebo spárovat pás se speciální tréninkovou aplikací telefonu (oblíbená je např. aplikace FITSHOW).

K další výbavě střední i vyšší řady běžeckých trenažérů patří např. reproduktory, držáky na pití, stojan na tablet, někdy dokonce i větrák.

Proč vyzkoušet běžecké pásy značky Lifefit?

Hledáte kvalitní běžecký pás pro domácí použití, který zvládne pravidelný trénink třeba i třikrát týdně? Stroj, se kterým budete mít jistotu, že se vám už po prvních dnech cvičení nerozklíží a nerozvrže, protože výrobce zkrátka šetřil na některých komponentech, které na první pohled nejsou vidět?

Prohlédněte si modelovou řadu běžeckých trenažérů Lifefit na našich stránkách, kde najdete kvalitní a precizně zpracované běžecké pásy pro rekreační i profesionální použití.

koupit běžecký pás do bytu

Lifefit je naše vlastní značka sportovních potřeb. S výrobou běžeckých pásů máme dlouholeté zkušenosti. Naše stroje jsou výsledkem toho, co naši zákazníci chtějí. Konstruujeme je s ohledem na potřeby všech typů sportovců.

Běžecké pásy Lifefit tak splňují požadavky i náročných uživatelů a zároveň jsou cenově dostupné pro širší okruh zájemců. Společně s běžeckým pásem si u nás kupujete také automatickou garanci záruky a pozáručního servisu.

Základní model motorového běžeckého pásu u nás pořídíte již za necelých 6 000 Kč.

Prohlédnout kompletní nabídku běžeckých pásů.

Skladování a údržba běžeckého pásu

Správným výběrem a koupí běžeckého pásu nic nekončí. Aby vám tento pomocník spolehlivě a dlouho sloužil, je potřeba se o něj dobře starat a čas od času provést drobnou údržbu. Patří sem pravidelné čištění, dotahování šroubů, kontrola klínového řemene a mazání pásu.

Přesný návod na údržbu daného modelu běžeckého pásu je vždy součástí manuálu k obsluze, který je v balení u každého zakoupeného stroje.

V neposlední řadě je důležité také správné skladování běžeckého pásu. Nenechávejte jej nikdy venku, ve vlhkém prostředí, nevystavujte pás přímému slunci ani vysokým teplotám. Vždy jej mějte v suchém a čistém interiéru.

Ať už se nakonec rozhodnete pro kterýkoli model, přejeme, ať se vám na něm za všech okolností dobře cvičí a ať vás běhání na běžeckém páse nikdy neomrzí!

Bezplatný servisní zásah u zákazníka

V případě poruchy nebo výskytu výrobní vady v záruční době u běžeckých pásů LIFEFIT, provedeme bezplatný servisní zásah přímo u zákazníka (což znamená, že zákazník nemusí stroj posílat, ani vozit a nehrozí tím mechanické poškození způsobované přepravou).