K čemu slouží masážní válce

Masážní rollery, jak se jinak těmto válcům říká, sloužily původně sportovcům. Dnes jsou ovšem dobře dostupné i pro běžné spotřebitele.

Hlavní princip fungování je poměrně prostý. Masáž válci zajistí uvolnění tzv. spoušťových bodů. To je typická funkční změna u bolestivých poruch a spoušťové body mohou být i vlastním zdrojem bolesti. Tyto změny postihují určitá svalová vlákna. Masáž jednoduše umí tyto negativní projevy odbourat.

Využití masážního válce poskytuje benefity klasické masáže, tedy především uvolnění zatuhlých svalů.  Sportovcům slouží válce i ke zvýšení rozsahu pohybu. Rovněž zlepšují regeneraci, a to nejen svalů, ale i u kloubů, kostí a dalších tkání. Tyto pomůcky se dokáží postarat rovněž o lepší prokrvování. Urychlují též odstranění kyseliny mléčné a snižují zánět.

Pravidelné používání masážních válců i vám může pomoci snížit svalové napětí a bolest svalů a je i vhodnou prevencí proti natažením svalům nebo křečím. Válec vám dokáže ulevit od bolesti zad a krční páteře. Ženy ocení taktéž pomoci v boji proti celulitidě.

Značný potenciál tak mají válce nejen v regeneračním programu sportovců, ale také při rehabilitačních aktivitách. Prospějí všem, kteří nemají dostatek pohybu, například pod vlivem sedavého zaměstnání. Stejně tak mohou posloužit při posilování, zejména při procvičování středu těla.

A v neposlední řadě: Masáž válcem je jednoduše příjemná. Kromě vašeho těla tak pravidelné masírování uvítá i vaše psychika.

Jaké jsou výhody válců

Výhodou masážního válce je zvláště to, že k jeho použití nemusíte mít odborné fyzioterapeutické znalosti nebo zkušenosti a současně nepotřebujete ani asistenci druhé osoby. Namasírovat se zvládnete snadno sami. Odborně se tato technika nazývá self-myofascial release (SMR) nebo také automasáž.

Masáž může být, stejně jako masáž klasická, nepříjemná, což značí, že skutečně funguje. Nikdy by však pro vás neměla být vyloženě bolestivá.

Účinnost masáže s válcem je dána také tím, jak s ním pracujete. Vždy tak máte možnost pro zvýšení efektu celé procedury vyvinout výraznější tlak. Sami si tak můžete snadno regulovat intenzitu masáže dle momentální potřeby.

Cvičení s válci je technicky velmi nenáročné a zvládne jej každý. Doporučit jej lze nezávisle na výchozí fyzické kondici či věku. Jde o vhodnou aktivitu rovněž pro děti a seniory. Po konzultaci s lékařem je používání masážních rollerů možno doporučit i těhotným ženám.
S masážním válcem také ušetříte. A to jednak čas, který byste museli věnovat návštěvě fitness centra nebo cestě za fyzioterapeutem. S tím se pochopitelně pojí i úspora peněz.

Jaké jsou limity používání válců

Válce obecně není doporučeno užívat pro masáž kloubů. Jednak by vám to pravděpodobně bylo velmi nepříjemné, navíc to není v těchto partiích vhodné.

Cvičení s válcem lze považovat za bezpečné, jestliže se provádí s citem. Postižená místa je vhodné masírovat nejdéle po dobu 30 až 90 vteřin a nevyvíjet příliš intenzivní tlak. Jestliže se vám nepodaří bolestivé místo rozmasírovat napoprvé, vraťte se k němu později.

Vždy je nutné respektovat limity vlastního těla. Jestliže je pro vás masáž velmi bolestivá, vaše potíže neustávají, případně se dokonce zhoršují, jednoznačně válce přestaňte používat a navštivte lékaře, s nímž byste měli svůj zdravotní stav konzultovat.

Podle čeho vybírat válec

Výběr vhodného válce zahrnuje několik důležitých kritérií, na která bychom měli brát ohled. Zejména jsou to:

Materiál

Podstatný pro uživatele je především materiál na povrchu válce. Běžné rollery jsou pěnové, proto se také nazývají foam rollery. Jedná se zpravidla o foukanou pěnu. Výhodou pěny je nízká pořizovací cena. Počítat však je zapotřebí s nižší životností.

Dražší masážní válce pak bývají vyrobeny z plastu. Konkrétně se jedná o ethylenvinylacetát známý pod zkratkou EVA. Materiál je velmi lehký, měkký, ohebný, ale zároveň i pružný. Tyto válce především charakterizuje vysoká nosnost až 100 kg, a tedy i značná odolnost. Jejich použití je i hygieničtější, materiál nevsakuje pot a v případě potřeby jej lze omýt.

Obdobou tohoto materiálu je pak ten, který se ukrývá pod zkratkou EVAR. Složením je obdobným, najdeme v něm však přídavek gumy.

Hybridní válce jsou vyrobeny z pevného polystyrenu. Jedná se o rozumný kompromis mezi životností a odolností a zároveň ne tak tvrdým materiálem. Začínajícím uživatelům je tak možno doporučit převážně tento typ.

Možnou volbou je i materiál TPE neboli termoplastický elastomer. Jedná se o měkkou gumovou pěnu. Typická je svou houževnatostí.

Na současném trhu se potkáte i s jinými typy válců. Jejich materiály však již povětšinou nenabídnout žádné funkční benefity. Jedná se spíše o marketing, výrobci si tím zajišťují pozornost zákazníků, neboť se takto mohou odlišit od konkurence.

Jádro válce bývá typicky plastové, vyrábí se z PVC nebo ABS plastu. U některých válců je možné střed vyndat a získat tak mnohem poddajnější a měkčí roller. Pomůcka se pak stává o něco variabilnější.

Struktura

Válce lze rozdělit na ty, které jsou zcela hladké, se strukturovaným povrchem, případně na modely s výstupky.

Hladké válce jsou vhodné pro velmi jemnou masáž, rollery opatřené výstupky vám naproti tomu poskytnou skutečně intenzivní zážitek z masáže. Masážní válce bez hrbolků jsou varianta vhodná spíše pro začátečníky. Rollery Lifefit s hladkou strukturou také využijete na posilovací cviky. Tento druh válců vám zajistí lepší stabilitu.

Strukturované masážní válce v několika v několika provedeních si podle svých potřeb snadno můžete vybrat u značky Lifefit.

povrch masážního válce

Tvrdost válce

Tuhost válce souvisí s materiálem. Tvrdší materiál bude účinnější, masáž s ním na druhou stranu nebude masáž tak příjemná.

Začínajícím uživatelům lze opět spíše doporučit pořízení měkkého válce. Měkké válce mohou být taktéž vhodné po velmi náročné fyzické aktivitě, kdy by vám bylo používání tužšího materiálu nepříjemné.

Tento parametr je však subjektivní. Někteří uživatelé jsou mimořádně citliví a jakýkoli náznak bolesti jim vadí. Je to v pořádku, cílem není se u používání masážních válců nikterak trápit. Naopak je zásadní dosáhnout příjemně zregenerovaného těla. Napovědět vám tak může při výběru i vlastní tolerance k bolesti. Používáním extrémně tvrdých válců byste si mohli přivodit i modřiny.

Sjednocená stupnice, která by označovala tuhost válců napříč všemi výrobci, v této chvíli k dispozici bohužel není. Řídit se tak při nákupu musíte výhradně parametry konkrétních produktů.

Rozměry válce

Běžná velikost válce, která dostačuje pro použití většiny běžných uživatelů, činí 35 až 45 cm. Jedná se o univerzální modely, které jsou vhodné pro masírování veškerých svalových partií. Bohatý výběr nabízí masážní válce Lifefit.

Setkáte se však i s většími válci, které mohou mít až 60 cm. Ty se používají při cvičení jógy a pilates. S malými válci ve velikosti 15 cm si naopak můžete masírovat přímo konkrétní partie, jako jsou například lýtka.

rozměry rollerů

Válce jsou dostupné hned v několika průměrech, většinou to je mírně přes 5 cm, dále 12 cm, 14 cm a 15 cm. Malé válce jsou velmi lehké, tudíž skladné. Můžete si je tak vzít téměř kamkoli s sebou a dopřát si blahodárný efekt masáže i mimo domov.

Cena

Častější používání klade vyšší nároky na kvalitu masážního válce. A to nutně znamená i vyšší pořizovací cenu. Za kvalitnější produkt si proto nezdráhejte připlatit. Nejlevnější válce je možné sehnat už za částky okolo 200 Kč, za lepší modely si však připlatíte – vyjdou vás až 700 Kč.

Univerzální masážní válce ve velikosti do 45 cm pořídíte už do 500 Kč. Bohatý výběr naleznete pod značnou Lifefit.

Jak cvičit na masážním válci

Pro začátek vám bude stačit pouze lehký tlak. Věnujte se cvičení jen 10 sekund. Postupně můžete tuto dobu navýšit až k 30-60 vteřinám.

Rollery nevyžadují žádnou zvláštní průpravu. Řadu klasických cviků lze modifikovat tak, aby bylo možno při nich využít právě válec. Díky tomu může být vaše cvičení ještě efektivnější. Roller vás totiž nutí zapojit mnohem více svalů. Výhodou je rovněž to, že vás současně i vede k tomu, provádět cviky plynuleji.

Vyberte si svůj nový masážní válec Lifefit a pusťte se do cvičení. Využít můžete následující jednoduché tipy, které zvládnete i sami doma:

Prkno

Prkno je jednoduchý, ale velmi účinný cvik. Vychází se tedy z polohy na břiše, pod stehny je však umístěný válec. Zapíráte se o předloktí.

Zdvihněte horní část těla do vzpřímené polohy. Zároveň musíte válec pod sebou rolovat do okamžiku, dokud se neocitne v pozici nad koleny. Pokračujte v opačném směru, válec nechte posunout až ke kyčelním flexorům.

Ve cvičení byste měli vydržet 30 sekund. Jedná se o cvik vhodný především pro ty, kteří během dne hodně sedí. Důkladně se při něm protáhnete. Jak upozorňují odborníci na rehabilitaci, při posouvání rolleru můžete narazit na bolestivé místo. V takovém případě se na něm pokuste několik vteřin válec udržet, abyste jej důkladně rozmasírovali.

Poloviční most

Poloviční most se cvičí snadno: Lehněte si na záda s pokrčenými koleny. Ruce zůstávají na podložce.

Válec si v tomto případě vsuňte mezi stehna. Váhu nyní přeneste na paty. Boky zvedejte z podlahy jako při klasickém provádění tohoto cviku. Současně intenzivně stlačujte válec, jako byste jej chtěli zlomit.

Tento cvik ocení především ženy, neboť se při něm zapojují zejména hýžďové a stehenní svaly. Právě ty bývají řadou z nich vnímány jako nejproblematičtější partie.

Dřepy

Dřepy můžete provádět klasicky. Válec do nich začleníte tak, že jej budete držet vzpaženýma rukama. Lokty se udržují na úrovni uší. Při tomto cvičení dochází rovněž k zapojení partií ramen a zad.

Obtížnější verzí je dřep na jedné noze. Výchozí pozicí je opření zády o stěnu. Válec si umístěte do horní části zad, nikdy ne k oblasti kříže. V této pozici dělejte na jedné noze dřepy. Dbejte na to, aby vám válec nesjel příliš nízko. Hlídejte si i koleno, se zemí by mělo vždy sevřít úhel nejvýše 90°. Opět proveďte několik opakování a vystřídejte strany.

Kliky

Výchozí pozicí pro tento cvik je tzv. dámský klik. Při něm se neopíráte o špičky, ale v kolenou. Začíná se ovšem ve zdvižené pozici.

Podstatou je zapřít se vždy pouze jednou rukou o podložku. Druhá ruka by se měla opírat o válec. Jak budete klesat k podložce, rukou rolujete zároveň válec. Několikrát cvik zopakujte a ruce vystřídejte.

Kdo si chce cvičení ještě zintenzivnit, může místo dámského kliku jednoduše začít v poloze kliku klasického.

Vzpor na boku

Vzpor na boku je zaměřen hlavně na zapojení břišních svalů. Při využití válce dochází u tohoto cviku k intenzivnímu posilování středu těla.

vzpor masážní válec

Cvičit začínáme zapření předloktím o válec. Důležité je celkové zpevnění: břicha, hýždí i dolních končetin. Při cvičení pravidelně dýchejte. Zdvihněte pánev nad podložku, a to vždy tak, aby byla ramena, pánev i dolní končetiny v jedné rovině.

Zpočátku byste měli vydržet ve cviku 10 sekund. Postupem času můžete prodloužit dobu cviku i počet opakování.

Jak vidíte použití masážního válce je poměrně rozmanité a vzhledem ke svým malým rozměrům odvede hodně práce. Mezi oblíbené modely válců patří i válce Lifefit od českého výrobce Rulyt, jejichž kompletní modelovou řadu najdete v naší nabídce.