Jóga je prastarý způsob, jak cvičit a protáhnout celé tělo. Pochází z Indie a má za cíl harmonizovat čakry v těle, které by měly být v rovnováze.

Jogamatka, oblečení na jógu

Jóga je cvičení, které je harmonické a má vyrovnat dráhy v těle, proto byste se měli cítit dobře, když cvičíte. Posiluje nejen vaši duši, ale i vaše tělo. Proto je dobré kromě pohodlného oblečení si vybrat i správnou jogamatku.

Při pořízení sledujte, na jaký druh cvičení ji budete potřebovat, z jakého je materiálu, jak je vysoká a také design, který vás zaujme. Jogamatka je vždycky lepší, než si pořídit jen obyčejnou fitness podložku.

cvičení jógy a oblečení

Je speciálně uzpůsobena na cvičení jógy. Je pevnější, stabilnější a má protiskluzovou plochu. Cvičení na jógu bývá i náročné, především pro ty pokročilejší, takže jogamatka je stabilnější při těchto komplikovaných sestavách.

Jóga sestava pro začátečníky

V józe se cvičí mnoho cviků, které se hodí pro začátečníky, pokročilé nebo zkušené cvičitele jógy. Zpočátku jsou to jen lehčí protahovací cviky a postupně se pokračuje k těm složitějším. Jogovým cvikům se říká Asány. Při procvičování se máte cítit uvolněně a pohodlně. Součástí jsou také dechová cvičení na uvolnění mysli.

  1. Jóga pozice Hora – stůjte pevně na jogamatce, uzemněte se, vyrovnejte se a natahujte páteř směrem nahoru, plynule dýchejte.
  2. Jóga pozice Židle – stůjte rovně a pak pokrčte kolena, tak abyste byli šikmo, natáhněte ruce, protahujte tělo a pomalu si jakoby sedejte dozadu.
  3. Jóga pozice Střecha – stůjte rovně chodidly na zemi a pak ruce natáhněte na podložku, tak, že vaše tělo utvoří jakoby střechu. Protahujte páteř směrem nahoru.
  4. Jóga pozice Bojovník – stůjte rovně a pak prudce nakročte dopředu jednou nohou, ohněte koleno a ruce dejte zpříma nahoru. Tento postoj chvíli udržte a pak jej opakujte na druhou nohu.

Jak často cvičit jógu

Cvičit by se mělo alespoň jednou týdně nebo kdykoli, když máte čas. Nejlépe však 3x týdně, by mělo probíhat každé cvičení, ať se udržujete v pravidelné kondici. Neměli byste cvičit hned po jídle, ale pár hodin počkat, až vám odlehne.

Jestliže hodláte meditovat, stačí vám 30 minut po jídle, protože se nebudete až tolik hýbat. Měli byste si naplánovat co cvičit a kdy, které druhy jógy. Na dopoledne nebo odpoledne se hodí spíše dynamická cvičení a na večer klidnější a meditační cviky.

podložky na jógu

Jestliže máte nějaké znevýhodnění, něco vás bolí nebo jste se zranili, vyberte si takové cviky, které vás nebudou zatěžovat. Existují jen lehké protahovací cviky, které mají srovnat páteř, nebo meditační cvičení pomalé a uvolňující.

Pomocí jógy si můžete odblokovat zatuhlé klouby, svaly a také šlachy. Pokud vám cvičení nejde, raději zvolte jiný cvik, tak aby to bylo pro vás pohodlné.

Jak vybrat podložku na jógu

Výběr podložky na jógu je snadný. Stačí jenom zjistit, na jaký druh cvičení ji potřebujete. Astanga a Jivamukti jóga je aktivnější způsob cvičení, než klasické pomalé pohyby, proto je vhodné si pořídit jogamatku, která je z mikrovlákna nebo korku a dobře vsakuje pot. Je také menší, aby se vám na ní lépe pohybovalo.

Hot jóga a Bikram jóga se provozuje v prostředí se zvýšenou teplotou, která má navozovat klima Indie, v němž se běžně cvičí. Měla by být z mikrovlákna a položen na ni ručník pro větší pohodlí.

Hatha jóga a Jin jóga jsou druhy jógy, při nichž se cvičí pomalu a dlouho trvají jógové pozice, ve kterých se nacházíte. Některé až několik minut, proto je dobré mít jogamatku silnější, aby byla pohodlná a také delší. Tak, aby vás netlačila.

Power jóga a Vinyasa jóga jsou také dynamická cvičení, na které se hodí menší a ohebnější podložka, která nebude bránit pohybu. Může být vyrobena z PVC, kaučuku nebo i juty. Každá má své výhody, dobré je koupit si jogamatku z přírodních materiálů.

jogamatka lifefit

Jogamatky mají různé výhody. PVC je snadné na údržbu a dobře se čistí, je však méně prodyšné a má dlouhou životnost. Trochu klouže, takže není vhodná na dynamické druhy cvičení.

Korek je měkký materiál, na kterém se dobře cvičí a je přilnavý k podlaze, takže zajišťuje stabilitu. Juta má drsnější povrch a spodní vrstva je tvořena gumou, proto je jogamatka protiskluzová.

Kaučuk je pružný materiál a ekologický. Podložka je stabilní a zajišťuje pohodlí při měnění různých pozic. Mikrovlákno je kvalitní a ekologický materiál, který neklouže a absorbuje vlhkost, obzvláště při Power józe nebo Bikram józe, je kvalitní a netrhá se.

Existují také jógové koberečky, kterým chybí protiskluzová vrstva. Je to tradiční cvičení jógy a můžete si je objednat i originálně z Indie, jsou nezničitelné a tradiční.