Masáž jako od profesionála díky masážní pistoli? Proč ne. Masážní pistole představují užitečný doplněk nejen pro sportovce. V článku si přiblížíme, co si pod touto sportovní pomůckou vůbec představit, jak pistole fungují, pro koho jsou vhodné nebo jak je správně používat.

A jelikož teorie je sice důležitá, ale není nad osobní zkušenost, jeden kousek jsme pro vás samozřejmě také otestovali. Recenzi vibrační masážní pistole LIFEFIT SPORTY a naše zkušenosti s jejím používáním najdete v druhé polovině článku.

Seznámení s masážními pistolemi

Co je masážní pistole

Vibrační masážní pistole je speciální zařízení, které bývá některými autory poněkud úsměvně přirovnáváno k jakémusi kříženci masážního míčku a akumulátorové vrtačky. Žádného děsivého scénáře se ale v tomto případě samozřejmě bát nemusíte.

Jde o ruční bezdrátové zařízení určené naopak pro velmi šetrné ošetření svalů, šlach a kloubů.

Základem tohoto zařízení je motor, který je napájen z baterie. K němu je připevněno tělo pistole osazené gumovou nebo pěnovou hlavou. Ta produkuje rychlé a opakované vibrace, jejichž rychlost se pohybuje kolem 40 úderů za sekundu.

Vibrace mají různou intenzitu a mohou pronikat hluboko do tkání. Intenzitu vibrací ovlivňuje jednak výkonnost vlastního zařízení, ale také to, jak s pistolí pracujeme, tedy míra přítlaku.

Masážní pistole disponuje zpravidla hned několika výměnnými hlavicemi různých tvarů a tvrdostí – každý typ hlavice je vhodný na jiné tělesné partie. V základu každého přístroje najdete vždy univerzální kulatou hlavici.

Co se týče dalších nástavců, ty už se mohou lišit model od modelu. Dražší typy vibračních masážních pistolí jsou zpravidla propracovanější a najdete v nich také pestřejší nabídku výměnných hlavic pro kompletní a efektivní ošetření celého těla.

masážní pistole lifefit

Kromě vibračních masážních pistolí se můžete setkat také s tzv. perkusními masážními pistolemi. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Vibrační masážní pistole mají nižší amplitudu, většinou kolem 10 až 12 mm, a pracují ve vyšších frekvencích – vibrují – tím pádem také zlepšují cirkulaci krve v tkáni a stimulují nervová zakončení.

Perkusní masážní pistole mají amplitudu od 16 mm nahoru, pracují v nižších frekvencích, nevibrují a vyvíjejí na tkáň intenzivnější tlak.

Podle čeho vybrat masážní pistoli

Výkon masážní pistole je definován pulsem a frekvencí, čím vyšší je, tím je masáž intenzivnější. Nelze ale říci, že čím je masáž intenzivnější, tím lépe. Parametry přístroje by měly být nastavitelné podle momentálních potřeb.

Běžně se intenzita vibrací pohybuje v rozmezí od 2 000 do 3 200 BPM. Frekvence jednotlivých „úderů“ je od 25 do 55 Hz.

Masážní pistole by také měla mít ergonomickou konstrukci a přiměřeně nízkou hmotnost. Ta se většinou pohybuje kolem 1 kg, některé modely ale mohou být těžší. Zásadní je vzhledem k provozu na baterii i kapacita baterie. Ta by měla činit alespoň 2 hodiny.

Jaké jsou výhody masážní pistole

Masážní pistole je zařízení, které slouží k uvolnění ztuhlého svalstva a stimulaci krevního oběhu. Stejně tak může napomoci ke snížení svalového napětí. Svaly a nervový systém umí rovněž účinně aktivovat. Při pravidelném používání zároveň snižuje únavu a mírní bolest.

Sáhnout po ní tedy můžete kdykoli, jakmile pocítíte jakýkoli svalový diskomfort – zatuhlé trapézy, bolest v bedrech, namožené svaly z fyzické aktivity, únavu apod.

Jde o praktický a dostupný prostředek, který napomáhá účinné regeneraci, proto masážní pistole hojně využívají především sportovci, a to před tréninkem i po něm. Masáž s vibrační pistolí je ideální například i po intenzivním pobytu v přírodě.

Ale využijete ji určitě nejen při zátěži fyzické, ale i při zátěži psychické, která často přichází ruku v ruce se sedavým zaměstnáním.

Výhodou je, že v rámci segmentu masážních přístrojů jsou masážní pistole na uvolnění svalů velmi kompaktní a také v porovnání k cenou „klasické masáže“ relativně levné. Hodí se tak pro snadné domácí ošetření v případě, že nemáte prostor k tomu, docházet na pravidelná sezení u profesionálního maséra.

Jak používat masážní pistoli?

Použít ji můžete prakticky pro masáž celého těla. Ruce i nohy si zvládnete namasírovat i sami, k pokročilé masáži celého těla se vám ale bude hodit rozhodně pomoc druhé osoby.

Masážní pistoli lze používat dlouhodobě, tak dosáhnete nejlepších výsledků. Ovšem pozor, masírujte zpočátku na nejnižší intenzitu a po delší čas. Uvádí se, že masáž jedné svalové skupiny by vám měla zabrat cca 5 minut. Maximální délka jedné masáže by měla být dle doporučení 15 minut.

Masáž se nepoužívá na místa výrazně protkaná cévami, jako jsou například velké cévy na krku, v podpaží nebo tříslech. Stejně tak ji není doporučeno použít na páteř. Postupujte citlivě, masírování by v žádných partiích samozřejmě nemělo být ani bolestivé.

Recenze masážní pistole – jaká je naše zkušenost z osobního testování?

Zkušenosti uživatelů s používáním masážní pistole se různí, proto jsme se rozhodli udělat si na tuto masážní pomůcku vlastní názor a jeden z modelů tak vyzkoušeli osobně.

Testovaný model – vibrační masážní pistole LIFEFIT SPORTY

V našem případě jsme v rámci testu zvolili „zlatou střední cestu“ v cenovém rozmezí 2 000 až 3 000 Kč a otestovali pro vás vibrační masážní pistoli ze sportovní řady LIFEFIT SPORTY od značky LIFEFIT.

Zajímalo nás hlavně to, jaký efekt bude mít masážní pistole na uvolnění ztuhlých svalů po celodenním sezení u počítače a dále, zda se projeví výraznější efekt při pravidelném masírování namoženého svalstva po posilovacím tréninku.

Technické parametry této vibrační masážní pistole:

  • 6 vyměnitelných hlavic
  • Rychlost: 1 až 30 rychlostních stupňů
  • Výkon: 50 W
  • Amplituda: 10 mm
  • Frekvence: 50/60 Hz
  • 1 600 až 2 800 kmitů za minutu
  • Hlučnost: 57 dB
  • Hmotnost: 0,74 kg
  • Rozměry: 19 ×2 0 × 6,8 cm
  • Baterie: Li-ion 12 V
  • Udávaná doba výdrže na jedno nabití: až 3 hodiny
  • Udávaná doba nabíjení do plného stavu: 2 hodiny

Obsah balení

LIFEFIT SPORTY dostanete úhledně zabalenou v pevném kufříku. Což je praktické, masážní pistoli si tak můžete přibalit kamkoli s sebou třeba na cesty a po celodenním řízení auta si pak večer promasírovat zatuhlý krk a unavená bedra.

Součástí balení je samotné tělo pistole, nabíjecí kabel a 6 výměnných plastových hlavic na různé svalové partie:

  • Velká kulatá hlavice – určená pro velké svalové skupiny, např. paže, záda, stehna, lýtka. Jde o univerzální základní hlavici.
  • Hlavice ve tvaru U – perfektní pro masírování svalů kolem páteře, na krku, nebo kolem Achillovy šlachy.
  • Měkká gumová hlavice ve tvaru hříbku s výstupky – ideální pro měkké a citlivé svalové tkáně. Např. i pro oblast kolem kloubů. Masáž s touto hlavicí je hodně příjemná a šetrná. Hezky prokrví pokožku.
  • Hlavice ve tvaru hrotu – ta masíruje hlavně do hloubky, ošetření s ní je podobné akupresuře. Můžete s ní masírovat jednotlivé body na dlaních či chodidlech.
  • Hlavice s plochým koncem – lze užít pro všechny svalové partie i na citlivější místa.
  • Hlavice ve tvaru hrotu s výstupkem – doporučuje se pro větší svalové skupiny, např. hýždě a pas.

obsah balení pistole

Displej

Dotykový displej přístroje je velký, přehledný. S ovládáním není žádný problém. Na displeji se při zapnutí přístroje zobrazuje aktuálně nastavená rychlost a stav baterie. Dále tu nesmí chybět tlačítko „start“ pro zapnutí přístroje a tlačítka +/- pro regulaci rychlosti.

displej masážní pistole

Jak hodnotíme práci s masážní pistolí

Pistole LIFEFIT SPORTY je větší a robustnější, ale velmi dobře padne do ruky. I přes její vyšší váhu (třičtvrtě kila) se s ní pracuje příjemně. Překvapivě dobře tlumí vibrace i při nejvyšší nastavené rychlosti, což určitě uvítáte, protože ruka držící pistoli tak nebude po masáži vytřesená jako osika.

Možnost vybrat si ze 6 nástavců a ze 30 rychlostních stupňů je fajn. Můžete si díky nim skutečně ošetřit všechny svalové a tělesné partie, jak potřebujete.

Používání pistole je naprosto jednoduché. Aby správně fungovala, musí být baterie samozřejmě dostatečně nabitá. Na hlavu nasadíte požadovaný nástavec, pistoli zapnete přes tlačítko „on“ na rukojeti a poté na displeji zvolíte „start“. Vibrační pistole se rozjede a postupně přes +/- regulujete rychlost.

„Automasáž“ s touto masážní pistolí zvládnete v pohodě sami, minimálně na všech dostupných partiích, tedy na rukou, nohou, hýždích, bocích, bedrech. Kdo má dlouhé a ohebné ruce, zvládne si sám namasírovat i svalstvo krční a hrudní páteře.

Ačkoli v tomto případě je asi lepší, když na masáž zad budete mít pomocníka. Je totiž dobré, když při masáži držíte celou dobu pistoli k tělu kolmo, tedy v úhlu 90° – takto vyvinete ten správný tlak.

První použití

Když vibrační masážní pistoli použijete úplně poprvé, může být první pocit zvláštní a nezvyklý. Vibrace přenášející se do těla mohou být pro někoho dokonce až nepříjemné. Přesto dejte pistoli šanci a nevzdávejte to.

Je velmi pravděpodobné, že už po několika minutách, případně při druhém použití si už na vibrace zvyknete a už vám to vůbec nepřijde divné.

použití masážní pistole

Jediné, na co je dobré dát si větší pozor, je oblast krční páteře. Zde raději při masáži snižte rychlost. Masírovat oblast krku do míst až k hlavě pro někoho dokonce nemusí být snesitelné vůbec, protože v tomto případě skutečně cítíte vibrace doslova až v hlavě.

Je také zajímavé, že začátečníkům se obecně doporučuje začínat při masáži s nižšími vibracemi a postupně je navyšovat, ale to se nám ne vždy osvědčilo.

Nižší rychlost = nižší vibrace např. při použití masážní „vidličky“ ve tvaru U v oblasti kolem páteře nebyly příliš příjemné, pistole do těla při nižších vibracích víc „tloukla“ a masáž nebyla plynulá.

Při vyšší rychlosti 18 až 20 už to bylo bez potíží. Ale toto může být velmi subjektivní záležitost, neboť co vyhovuje jednomu, druhému nemusí. Každý z nás je jinak citlivý. Proto je škála volitelnosti rychlosti dostatečně široká na to, aby si každý našel svou „komfortní rychlost“.

Měla masáž efekt?

Ano, měla. Změna byla cítit hned po prvním použití. Ovšem nesmíte čekat úplné zázraky. Samozřejmě žádný přístroj nenahradí poctivou „ruční práci“ profesionálního maséra a chronické bolesti zad po první masáži také určitě nezmizí.

Nicméně takový zatuhlý krk po celodenním sezení vám masáž uvolní překvapivě dobře. Hlavně jde o to, že díky vibracím se stažené svaly hezky prokrví a díky lepší cirkulaci krve se svaly rychleji uvolní.

Dobrých výsledků jsme dosáhli také při pravidelném použití masážní pistole po posilovacím tréninku. Posilované svaly na druhý den tolik nebolely a zdá se, že jejich regenerace skutečně proběhla rychleji.

Nutno zdůraznit, že větší efekt pocítíte v každém případě až po delším a pravidelném používání.

A co jednotlivé hlavice? Stala se některá naším favoritem?

Určitě nejprve vyzkoušejte všechny nástavce, abyste zjistili, který vám na určitou partii sedí nejlépe.

My máme favority dva. Nejlepší a hodně užitečná se nám zdála být vidlička ve tvaru U, protože s ní perfektně projedete hlavně stažené svaly kolem páteře, a pak měkká gumová hlavice s výstupky.

nástavce masážní pistole

Masáž s gumovou hlavicí je velmi příjemná a tuto hlavici lze použít prakticky na celé tělo – což je velmi pohodlné. Nemusíte se zdržovat výměnou hlavice a vše vyřešíte s tou jednou.

Shrnutí

Lze konstatovat, že celkový „zážitek“ z masáže a výsledný efekt určitě v prvé řadě ovlivní typ pistole, kterou si vybereme, a její technické možnosti. Neméně důležité je ale i to, jak správně budeme s masážní pistolí pracovat.

Zda použijeme vhodnou masážní hlavici, zda zvolíme přiměřenou intenzitu masáže či jak (ne)šetrní k našim svalům při masáži budeme. Je také potřeba vzít v úvahu, že každý máme jiný práh bolesti a různou míru citlivosti. Co může být pro jednoho jemné masírování, může jiný klidně považovat za nepříjemnou, nebo i bolestivou proceduru.

Obecně pokud chcete výhod pistole využívat pravidelně a vytěžit z tohoto pomocníka maximum, lze doporučit nevybírat si úplně ten nejzákladnější a nejlevnější model. Respektive vybrat si takovou masážní pistoli, která vám bude svými parametry a možnostmi vyhovovat.

Námi testovaná vibrační masážní pistole LIFEFIT SPORTY funguje, jak slibuje, navíc ji koupíte za rozumnou cenu a pro domácí masáž je tato pistole díky své výbavě naprosto dostačující. Je ale potřeba počítat s tím že větší efekt na těle nepoznáte hned, ale spíš až po delším a pravidelném používání.

Výhody:

  • Naprosto jednoduché ovládání
  • Široká škála rychlostí: 1 až 30 úrovní
  • 6 hlavic na všechny tělesné partie
  • Dobře tlumí vibrace

Nevýhody:

- Pro velmi křehkého uživatele může být po několika minutách držení těžká – se svými 0,75 kg už patří mezi středně těžké modely